Galeri

Azerbaycan, Kafkasya bölgesindeki en büyük ülkedir ve aynı zamanda en kalabalık olanıdır. Farklı bir coğrafyaya ve farklı bir kültüre sahiptir. Hem Ermenistan hem de Azerbaycan bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin bir parçasıydı, ancak sırasıyla 1991 ve 1991’de bağımsızlıklarını kazandılar. İki ülke, 20. yüzyılın sonlarından bu yana tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi için savaşıyor ve bu da aralarında bir sürtüşmeye neden oldu. Yine de Azerbaycan, Kafkasya bölgesini incelerken ilgiyi hak eden ilginç bir ülkedir.

Azerbaycan denilince çoğu kişinin aklına başkenti Bakü gelir. Ancak Bakü, bu ülkenin başkentlerinden sadece biridir. Diğeri resmen ‘Ana Şehir’ olarak bilinir, ancak genellikle ‘Beşik Şehir’ olarak adlandırılır. Ülkenin siyasi merkezi olarak hizmet eder ve aynı zamanda ana üniversitelerine ev sahipliği yapar. Diğer büyük şehirler Gence, Sumgayıt ve Karadağ’dır. Azerbaycan, tarihi boyunca, Kafkas bölgesinin farklı bölgelerinden insanları kendine özgü kültürüne çekmiştir. Bunu müziğinde, yemeklerinde, dillerinde ve dinlerinde görmek mümkündür. Bu çok kültürlülük nedeniyle Azerbaycan dünyanın dört bir yanından insanlara sunacak çok şeye sahiptir.

Azerbaycan’ın coğrafyası, büyüklüğü nedeniyle büyük farklılıklar gösterir. Gürcistan’ı batıda sınırlar; güneyde İran; güneyde Türkiye; doğuda Ermenistan ve Dağlık Karabağ; ve kuzeyde Rusya. Hazar Denizi onu doğuda İran ve Türkmenistan’dan ayırır. Azerbaycan’daki başlıca su kaynakları arasında Sevan Gölü, Van Gölü, İskenderha Hazar, Khusch Chukchho, Khusch Bugchugh, Khusch Alagh, Khusch Atakhlugh, Khusch Ayzibagh ve Khusch Gorgippp bulunmaktadır. Bu göllerin çoğu, kıyı ovaları veya ovalar gibi bölgelerde veya çevresinde bulunur. Azerbaycan’ın farklı bölgelerinde iklim değişkenlik gösterir; Aghstev ve Lachin Tagh gibi dağlık bölgelerde genellikle daha serindir.

Tarihsel olarak konuşursak, Azerbaycan’ın doğal kaynakları, tarihi boyunca müreffeh kalmasına yardımcı oldu. Petrol rezervleri dünyanın en yüksekleri arasındadır. Ayrıca Abşeron Adası yakınında kömür madenlerinin yanı sıra ülkenin çeşitli yerlerinde doğal gaz sahaları bulunmaktadır. Bununla birlikte, hem Ermenistan hem de Azerbaycan, Sovyetler Birliği’nin gerileyen ekonomisinden ve bunun sonucunda sırasıyla 1924-1937 ve 1945-1990 yıllarında Orta Asya’ya yayılan enflasyonist bunalımdan etkilenmiştir. Bugüne kadar, bu ülkeler bağımsızlık sonrası düşük performans gösteren ekonomiler nedeniyle komşularından daha az varlıklı olmaya devam ediyor.

Azerbaycan’ın başkentleri büyüklüklerine göre büyük farklılıklar gösterir. Örneğin, Bakü ve Nahçıvan (büyük şehir) arasında karşılaştırma yapıldığında, Bakü, orada yaşayan daha fazla üniversite öğrencisi olduğundan daha büyük görünmektedir. Ancak, Nahçıvan, Bakü’ye kıyasla, orada yaşayan veya orada okuyan kişi sayısı ne olursa olsun, teknik olarak Azerbaycan’ın başkenti olarak kabul edilir. Nahçıvan, Kaçar Şah Ağa Muhammed Han tarafından 1827-1828’de Bafq’ta (şimdi Bakü) konuşlanmış askerler için askeri bir garnizon şehri olarak kuruldu. Aynı zamanda, o dönemde İran’ın hiçbir vilayetinin kendi hükümetleri altında ayrı bir başkent olmasına izin verilmediği için, Azerbaycan kültürünü İran kültüründen ayırmanın bir yolu olarak da hizmet etti.

Azerbaycan hakkındaki bu gerçeklere dayanarak, bu ülkenin, İran’ın kendi hükümetleri altında ayrı bir başkente sahip olmasına izin verilmediği görülüyor. 1991’den bu yana Ermenistan ile Dağlık Karabağ toprakları üzerinde devam eden toprak anlaşmazlıklarına rağmen, çok şey var. Her iki ülke de doğal kaynakları, tarihi, coğrafyası ve kültürü nedeniyle müreffeh kalıyor – bu da onları aralarında barışı daha da hak ediyor (barış olmasa bile) var). Kültürel gelenekleri – özellikle müzik – çok kültürlü geçmişleri ve Gürcistan’ın müzik geleneklerine yakınlıkları göz önüne alındığında kesinlikle tanınmayı hak ediyor.

 

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!